torsdag 28. januar 2010

Hundretusen sprettballer

Du vant én million kroner.

Det fine var at du ikke kunne få dem som penger.
Du må finne en ting å bruke dem på.
Altså, ikke bare én ting, men mange like ting.
Og hver ting kunne ikke koste mer enn ti kroner.
Alle pengene skulle brukes.
Hver eneste krone.

Du tenkte.
Så grundig du kunne.
Men det var ikke så lett å bestemme seg for hva det skulle bli.
Hva skulle du gjøre med hundretusen like ting?
Det var ikke lett å velge.

Til slutt bestemte du deg.
Hundretusen sprettballer.
I forskjellige farger.
I forskjellige størrelser.
Noen med glitter på.
Noen med striper.
Alle forskjellige.

De lurte på hva du skulle gjøre med alle sprettballene.
Kunne ikke skjønne hvorfor du valgte akkurat det.

Men du visste hva du skulle gjøre.

En dag tok du med deg de fineste menneske du fant.
De smilende menneskene.
De gråtende.
Alle som hadde noen å være glad i.
Og de som lengtet etter noen å gi oppmerksomheten sin til.
Du tok med de som brant for noe.
Men også de som ikke visste.

Sammen gikk dere opp på en stor haug.
Alle holdt en sprettball i hånden,
like unik som seg selv.
Du så på alle ansiktene.
Forundret over hvor forskjellige de var til å være så like.

Så, samtidig, slapp alle sammen sprettballen sin.
De kastet den lett opp i luften,
lot den sveve sammen med de andre.
Hundretusen unike sprettballer
mot en skinnende himmel.
Hundretusen sprettballer
som alle holdt en liten drøm,
et lite ønske.

Hundretusen sprettballer.

søndag 24. januar 2010

Siri lager gulrot- og appelsinsuppe

I dag stod jeg opp og fant ut at jeg ville lage suppe til frokost. Det er igrunn ganske fint, når jeg tenker meg om. Å lage suppe til frokost, altså. I dag lagde jeg gulrotsuppe med appelsinsmak;
Dette holder til 4 porsjoner:

  • 1 løk
  • 8 gulrøtter
  • 1 ss ingefær
  • 1 ss margarin
  • 1 l hønsebuljong
  • 2 dl appelsinjuice
  • salt og pepper
Først skjærer du gulrøttene i tynne skiver. Jeg har ikke noen fancy maskin som kan kutte dem for meg, så jeg kuttet dem for hånd. Og det gikk egentlig veldig fint, og selv om det tar åttisyv ganger så lang tid, er det mye koseligere å spise suppen når den blir ferdig. Ja, så må du hakke løken, da.

Stek gulrøtter, løk og ingefær (jeg jukset og brukte malt i stedet for fersk og hakket) i margarin til gulrøttene blir litt myke. Samtidig koker du opp hønsebuljongen i en annen gryte.

Hell buljongen over gulrotblandingen. Kok til de er møre.

Tilsett appelsinjuicen og kok opp.

Så, dersom du har en sånn annen fancy maskin som kan mose suppen, er det sikkert fint å bruke den. Ikke det at det er noe must, for det er fint med litt gulrotbiter i gulrotsuppen, syns jeg.

Smak til med salt og pepper.

Nå kan du suppespise til frokost? Lunsj? Middag? Hele tiden?


fredag 22. januar 2010

Quequ'un M'a Dit

Jeg liker å få fine ting i posten.
I dag fikk jeg det fineste fine.



Tekannekjede og tekoppøredobber.


Vaffelspenne.


Vidunderlig, er det ikke?
De er herfra,
og det skal sant sies at to andre bloggemennesker; hjartesmil og niotillfem også har fått fine ting i postkassene sine.

Kanskje kommer det mer i min om ikke så lenge?

søndag 17. januar 2010

Siri baker pai med skinke og løk

Jeg har kjøpt meg nytt objektiv til kameraet mitt. Ikke et veldig fancy objektiv, ikke et veldig dyrt objektiv, men et temmelig stilig objektiv jeg allerede etter én dag som stolt eier av er veldig-veldig glad i. Det siste døgnet har jeg lekt meg litt med det, prøver å lære det å kjenne. Det har blitt bilder av det, ja det har det. Men akkurat nå vil jeg vise frem paien jeg nettopp har lagd i stedet for bilder av kalde T-land. Hurra!

Denne paien holder til fire porsjoner:

  • 3 plater butterdeig
  • 1 løk
  • 1 rødløk
  • 1 purre
  • 100 gram smårettsskinke
  • 50 gram ost
  • 3 egg
  • 2 dl melk
  • salt og pepper
Sett ovnen på 180 grader, aller-aller først.

Så kutter du den ene butterdeigplaten i to. Legg den halve platen så litt over en av de hele og kjevle den ut så den passer i bunnen av formen du velger å bruke til å lage paien i. Selv valgte jeg en brødform, og det har absolutt ingenting å gjøre med at jeg er student og at det var det jeg fant i kjøkkenskapet, ups. Legg butterdeigen i formen og prikk den med en gaffel. Det kan forresten vært greit å ha bakepapir i hvis du gjør som meg og bruker en brødform, sånn av ehm, praktiske årsaker. Stek bunnen i ovnen i 10 minutter.

Mens paibunnen er i ovnen, kutter du opp løken i passe store biter. Stek det i   en panne sammen med smårettsskinken så det blir mykt.


Visp melken lett sammen med eggene. Smak til med salt og pepper, eventuelt med litt andre snasne krydre du har stående.


Det siste du skal få tid til å gjøre i løpet av paibunnstekingen, er å kjevle ut de gjenværende enogenhalve butterdeigplatene i samme størrelse som første utkjevling.


Alt under kontroll?


Når paibunnen er ferdig stekt, har du løkblandingen i formen. Dryss over med ost og dytt alt litt sammen. Hell over eggeblandingen og legg til slutt over butterdeiglokket.


Stek paien midt i ovnen i 30 minutter.


What to do?

Jeg syns du skal lage en fin salat til å ha ved siden av, i alle fall. Kanskje har du tid til å skrive et brev til et fint medmenneske mens paien står i ovnen også?

Men aller helst håper jeg du har tid til å gi litt fra hjertet ditt til noen som virkelig trenger det.




Jeg håper det smaker med pai!

onsdag 13. januar 2010

Siri og Døden

"Hei, Døden. Er det kaldt?"

Han sitter der rett foran meg, krokbøyd. Jeg kan så vidt se det ene øyet hans. Det myser tomt ned i gulvet. Han lar meg ikke se ordentlig på ansiktet hans, han skjuler det under den store hetten i stedet.

"Kaldt?" sier han. "Nei, skulle det være det?"

Jeg har alltid tenkt på det som kaldt. Du vet, at Døden lusker rundt og blåser deg i nakken når du minst venter det. Men det kunne jeg ikke fortelle han. I alle fall ikke nå.

"Er det varmt da?"

Han grynter lett, tipper hodet sakte bakover. Øyet hans komme til syne, dypt og sort. Jeg stirrer, men vet ikke helt hva jeg ser der inne.

"Hvilken rolle spiller det om det er varmt eller kaldt?"

Stemmen hans blir plutselig litt hardere. Jeg er redd for at jeg har sagt noe feil, noe veldig feil.

Jeg vil prøve å unnskylde meg. I alle fall litt.

"Du tenker på de du kjenner, gjør du ikke?"

Han kom meg i forkjøpet.

"Du vet, du virker litt som en sånn person," fortsetter han, "som tenker for mye. Men ta det med ro. De har det fint alle sammen."

"Er du sikker?"

Jeg vet ikke helt om jeg skal stole på han. Jeg mener, han er Døden. Det er tross alt han som har tatt dem fra meg i utgangspunktet.

Han sier han skjønner at jeg er skeptisk til det han sier. Han sier han forstår meg. At han har kjent meg lengre enn jeg har gjort selv. Han sier at han vet hva jeg tenker, vet hvordan jeg savner å ha dem her sammen med meg, selv om jeg føler at de er nærmere meg nå enn de noen gang har vært.

"Jeg tror deg," hvisker jeg til slutt. Nå er det jeg som snur meg vekk og skjuler øynene mine.

Jeg føler at han fremdeles sitter der. Jeg kjenner han ser på meg, at begge øynene er festet på ansiktet mitt. Så løfter han den lutete ryggen sin forsiktig, lener den spinkle hånden på stolen og trekker hetten godt over hodet.

"Skal du ikke si ha det?" 


Døden. Han burde i alle fall si fra når han går.
Eller kanskje han heller burde si fra når han kommer. Eller..

"Hva skulle det være godt for?" spør han i det han halter ut døren.

Jeg vet ikke.

mandag 11. januar 2010

Varme hjerter

Noe det fineste jeg vet, er å lete i gamle ting. Man kan finne så mye rart. Så mye man ikke visste man hadde. Man kan finne ting man trodde man hadde glemt, men som kommer tilbake like klart som det var et minne fra..denne delen av livet. Kanskje var det i går, kan man spørre. Eller kanskje var det for så mange dager siden at man ikke orker å telle.
Nå har jeg bladd. Jeg har bladd i gamle ting jeg har skrevet. Jeg har funnet ting jeg visste jeg hadde, men jeg hadde helt glemt innholdet. Denne teksten skrev jeg for tre år siden;

Varme hjerter
Kjærlighet. Et ord til glede og besvær. Et ord som gjør så godt, men som også kan gjøre så inderlig vondt. Men hva er egentlig kjærlighet? Et ord man bruker om alt og ingenting. Eller et ord man kun bruker til spesielle anledninger. 
”Den har aldri elsket, som ikke elsket ved første blikk.” 
Christopher Marlowe
Det første kjærligheten man opplever, er det nyfødte barnets kjærlighet til moren. Kjærlighet er tilhørlighet. Man hører til sammen med moren sin. Videre blir også andre mennesker kjente fjes for barnet, som for eksempel resten av familien. Barnet vet det hører hjemme et sted. Etter en stund vil det føle kjærlighet til andre enn familien. Kjæledyr og venner vil få en bestemt plass i hjertene deres. Man vil skjønne at man er glad i andre mennesker, og et smil strekkes om munnen når man ser noen kjente. Et lite barns smil kan vekke glede hos menneskene rundt. Man skjønner at man betyr noe for dette barnet. Kjærlighet er glede.
”Det er noe meget sjarmerende i det å bli forelsket, og hele fornøyelsen ligger antakelig i at kjærligheten ikke varer.”
Moliére
Etter hvert som man blir eldre, kommer en annen type kjærlighet inn i bildet. Nemlig forelskelsen. Man kjenner seg knyttet til ett annet menneske på en annen måte enn man har gjort før. Man vil ikke lenger bare være venn med vedkommende. Å bli forelsket kan bli beskrevet som noe som kommer fallende ovenfra, helt uventet. Senere kan den bli borte på en like mystisk måte som den kom. Forelskelsen kommer ofte raskt, og den kan forsvinne like fort som tegninger i sanden blir vasket vekk av havets bølger.
En forelskelse kan også utvikle seg videre til det man kaller ekte kjærlighet. Forskjellen på forelskelse og ekte kjærlighet kan være vanskelig å beskrive. Loveleen Rihel Brenna skriver i ”Størst er kjærligheten” dette: ”Kjærlighet er også noe annet enn forelskelse. Forelskelsen stopper individets egen og den andres vekst, fordi man i en forelskelsesrus tror man har nådd målet. Slik er det ikke i kjærligheten; den stopper ikke den andres utvikling. Den lar den andre vokse; den støtter og verdsetter sin egen og den andres vekst. Den tar ikke den andre for gitt, men har en innstilling som bygger på at man skal pleie relasjonen til den man elsker”. Kjærlighet er noe mer enn forelskelse. Noe dypere. Noe langvarig. Kjærlighet er noe abstrakt, men samtidig noe veldig håndfast. Det å kjenne noen som betyr så mye for en at de setter dype fotspor i hjertet. Kjærlighet er å elske.
”Kjærlighetens spill er som å kjøre bil: kvinnene foretrekker omveien, mens mennene snarveien.”
Jeanne Moreau
Ser menn og kvinner forskjellig på kjærlighet? Hvordan man ser på kjærligheten tror jeg ikke kommer an på hvilket kjønn man har. Det kommer an på øyet som ser. Akkurat som mennesker ser på drømmeferien med forskjellige øyne, tror jeg man også ser på kjærligheten forskjellig. Om man er mann eller kvinne tror jeg ikke utgjør den vesentlige forskjellen på hvordan et menneske ser på kjærligheten. Noen personer vil forvente mer av kjærligheten enn andre. Noen vil kanskje ta den mer seriøst igjen. Andre vil kanskje bare ta det som det kommer og se på kjærligheten som en mulig prikk over i-en i et ellers så perfekt liv.
Oppveksten vil trolig ha noe å si på hvordan man opplever kjærligheten. Har man hatt en god oppvekst fylt med kjærlighet, vil kjærligheten i det voksne livet være en fortsettelse av barnedommens. Man vil ha lettere for å binde seg til andre fordi man vet hva kjærlighet er, og hvor viktig den kan være. Hvis man derimot har hatt en vanskelig oppvekst, nesten uten kjærlighet, vil man nok se på kjærligheten med helt andre øyne. Man vil ha vanskeligere for å binde seg og la andre bli kjent med en. Kjærlighet kan bli noe fjernt. Noe man ikke vet hva er. Noe man ikke vet hvordan man skal behandle.
”Kjærligheten er en pine, men mangel på kjærlighet er død.”
Marie Von Ebner-Eschenbach
Kjærlighet er tilhørlighet. Kjærlighet er glede. Kjærlighet er å elske.
Kjærlighet er når du ligger i sengen og kaster deg hvileløst rundt som en manet i overflaten av et bølgende hav, bare fordi du tenker på og savner. Kjærlighet er når du sitter på skolen og skriver et navn om og om igjen i stedet for å notere fra tavla. Kjærlighet er når du holder rundt noen, og begynner å gråte fordi du ikke får holdt hardt nok.
En enkelt setning kan ikke beskrive kjærligheten. Kjærlighet er så mangt. Kjærlighet kan være så mye forskjellig. Avhengig av hvem du er. Hvor du befinner deg. Og hva du bryr deg om.
”Kjærlighet er som en ild. Du vet ikke om den vil varme deg eller brenne ned huset ditt.” 
Joan Crawford

søndag 10. januar 2010

Take me out tonight, because I want to see people and I want to see life




Dersom livet mitt hadde vært musikk, er det akkurat slik jeg skulle ønske det kunne være.

tirsdag 5. januar 2010

Siri baker grovt focacciabrød

Jeg kom over denne artikkelen da jeg satt og leste i stad. Brødet virket så godt at jeg måtte prøve det ut, til tross for at jeg 1) ikke kunne følge focacciabrødbakingens gylne regel om at man skal bruke fersk gjær, 2) at jeg ikke hadde oliven eller soltørkede tomater og 3) at jeg kun hadde finmalt salt. Resultatet smakte godt allikevel - selv om jeg neste gang kommer til å lage det med fersk gjær, soltørkede tomater og grovt salt.

Denne oppskriften er noe modifisert, og holder til ett lite brød:

  • 1 pakke fersk gjær
  • 1 ts salt
  • 4 ss olje
  • 3 ss soltørkede tomater
  • 3 dl lunkent vann
  • 3,5 dl grovt rugmel
  • 2,5 dl byggmel
  • 1 dl siktet hvetemel
  • olivenolje til pensling
  • litt grovt salt

Bland gjær og salt godt sammen. Tilsett så 4 ss olivenolje og bland godt. Ha i vannet og tomatene og rør det godt sammen med resten. Ha til slutt i melet. La deigen heve i 1,5 time.

Ha deigen over i en liten langpanne og trykk den ut i kantene. Pensle den med olivenolje og strø over salt. La den heve i 45 minutter.

Stek brødet så på 200 grader i 20 minutter.

La det avkjøles på rist. Del det så i firkanter som du igjen deler på langs. Fyll det med noe godt og nyt en god lunsj.


Hurra!

mandag 4. januar 2010

The Crying Light

Det tar ca. 1 time og 40 minutter å fly fra Sivilisasjonen til T-land. Nå snakker jeg effektiv flytid altså. Med påstigning og avstigning og bagasjekø og skaffing av vindusplass, tar det litt lenger tid. Men jeg kan allikevel med hånden på hjertet si at det pleier å ta kortere tid enn de fem timene det tok i går. Hurra.

Huset mitt var kaldt. Det var minusgrader på rommet mitt, vannet på badet hadde fryst og internetten vi har lånt det siste halve året bestemte seg for å ikke eksistere lenger.

Men det var fine rimmønstre på vinduet mitt, så alt var ikke bare leit.





Oj ja, huset mitt er temmelig tomt også. Det er litt rart at å våkne i et varmt hus fullt av mennesker, for så å legge seg i et iskaldt, tomt hus. Uten konstant kontakt med verdensveven, er det plutselig litt..ensomt?


Denne kaken lagde Søster på lørdag.
Den var skummelt god.
Virkelig

lørdag 2. januar 2010

Nyttårsmiddagen












Nyttårsaften inviterte jeg noen fine mennesker til middag.
Fra klokken ni til klokken syv koste jeg meg på kjøkkenet med matlaging.
På et tidspunkt i løpet av dagen så kjøkkenet ut som en grønnsakshage - med friske urter, masse tomater, salat og flere hauger med løk. Det var det fineste bildet. Men akkurat det glemte jeg å fotografere.
Menyen hadde jeg arbeidet med i flere dager i forveien. Den så slik ut:
Forrett: Løksuppe
Frem til siste dagen i totusenogni hadde jeg levd et løksuppefritt liv. Ikke fordi jeg ikke har lyst til å smake på det, men mer fordi jeg aldri har klart å finne en rett tid for å lage det. Løksuppen jeg lagde er en noe modifisert versjon av Jamie Olivers løksuppe. Selv syns jeg den var fantastisk. Den var til og med søt.
  • litt smør
  • litt olivenolje
  • 6 hvitløksfedd, finhakket
  • 5 rødløk, grovhakket
  • 3 gule løk, grovhakket
  • 3 sjalottløk, grovhakket
  • 3 purre, skiver
  • 2 liter kjøttbuljong
  • salt og pepper
  • 6 ristede brødskiver, kuttet diagonalt
  • en god ost, revet
Ha smør, olivenolje og hvitløk i en gryte. La det putre litt før løken og purren has i. Krydre med salt og pepper. Putt et lokk på gryten og la det koke i 50 minutter, de siste 20 minuttene uten lokk. 
Tilsett så buljongen. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutter. 
Forvarm ovnen til maks varme, grill. Ha suppen i skåler og ha to halve brødskiver over som et lokk. Legg litt revet ost over. Gratinér i ovnen til osten er gyllen.

Hovedrett: Varm roastbiff med rødvinssaus, fylte tomater, provencalsk potet-galette og varm kikert- og granateplesalat.

Jeg syns egentlig det er ganske lett å bli lei av kald roastbiff skjært i tynne skriver. Derfor bestemte jeg meg for å lage varm roastbiff i tykke skiver i stedet.
Kjøttet varmet jeg i ovnen etter at Pappa hadde vært så snill å hjulpet meg med å kutte den opp.
Rødvinssausen
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl kjøttbuljong
  • 1 dl rødvin
  • skyen fra kjøttet
Jeg jukset litt med sausen og lagde den egentlig ikke helt sånn som den skulle lages. Den ble bra allikevel da, så jeg tar det ikke så tungt. Jeg ristet hvetemel og litt vann i en boks før jeg hadde det i en gryte med eh, resten i. Rørte, rørte. Ventet. Rørte. Så ble den fin og mørk og god.
Fylte tomater (oppskriften er hentet fra middag med venner - kjøkkenklassikereserien)
  • 10 tomater
  • 100 gram rundkornet, hvit ris
  • 2 ss olivenolje
  • 1 rødløk, hakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss tørket oregano
  • 40 gram pinjekjerner
  • 35 gram korinter
  • 30 gram hakket basilikum
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket dill
  • olivenolje til pensling
Forvarm ovnen til 160 °C. 
Skjær toppen av tomatene og legg dem på en rist. Skrap ut tomatkjøttet og ha det i en sikt over en bolle og la juicen renne av. Legg tomatskallene oppnedd på risten og la dem renne av. Finhakk tomatkjøttet og ha det over i en separat bolle. 
Kok risen i lettsaltet vann til den så vidt er myk. La den renne av og sett den til avkjøling.
Varm oljen i en kjele. Fres løk, hvitløk og oregano til løken er myk. Tilsett pinjekjerner og korinter og kok i fem minutter under hyppig omrøring. Ta kjelen av varmen og rør inn urtene. Rør løkblandingen og tomatkjøttet godt sammen. Tilsett så risen og rør godt. 
Fyll tomatskallene med blandingen. Drypp 1 ss av tomatjuicen på toppen av hver tomat og sett på lokket. Pensle tomatene lett med olje og sett dem i en smurt ildfast form. 
Stek dem i ca. 30 minutter.
Provencalsk potet-galette (oppskriten er hentet fra middag med venner - kjøkkenklassikereserien)
- til 7 porsjoner
  • 1 ss olivenolje
  • 400 gram smårettsskinke
  • 2 løk, finhakket
  • 2 ts hakket timian
  • 14 poteter, skrelt og skjært i tynne skiver
  • noen smørklatter
Forvarm ovnen til 180 °C.
Varm oljen i en stekepanne. Stek smårettsskinken over middels varme. Tilsett løk og timian og stek til det blir mykt. Ha de i en stor bolle og tilsett potetene. Bland godt og smak til med salt og pepper.
Legg blandingen i en rundt kakeform, eventuelt i 7 små ildfaste former. Klem godt sammen og legg noen smørklatter oppå. Legg dobbelt med bakepapir over formen og tyng det med en ildfast form eller en mindre kakeform. Stek i 40 minutter.
Fjern vekten og papiret. Stek videre i 20-25 minutter, til potetene er myke og gyllengule.
La retten hvile i 10 minutter. Løsne så med kniv langs kanene og ha det på et serveringsfat.
Varm kikert- og granateplesalat
  • 2-3 bokser med kikerter
  • 1 granateple
  • salat etter valg; f.eks lollo og ruccola
  • 1 dl olivenolje
  • 2 rødløk, hakket
  • 2 tomater
  • 1 ts sukker
  • 1/4 kanel
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss mynte
  • 3 ss sitronjuice
Varm oljen i en stekepanne. TIlsett løk og stek til den er myk.
Skjær tomatene i to og skrap ut kjøttet. Skjær skallet og kjøttet i terninger og ha det i pannen. Rør inn sukker, kanel og hvitløk. Stek til det er mykt. Tilsett så kikertene og stek til de er varme.
Skyll salaten og ha det i en bolle. Tilsett kikertblandingen og bland godt. Skjær til slutt granateplet i to og bank ut frøene med en skje ved å slå på skallet.
Dessert: Tilslørte bringebær
Kjærestemennesket til Den Fine sa noe som at dette var "virkelig godt - liksom helt annerledes enn noe annet man hadde smakt før". Det varmet virkelig.

  • 2 dl bringebær
  • 0,5 dl sukker
  • 2 ss vann
  • en hel haug med pepperkaker
  • 2-3 bokser vaniljekesam
Lag først bringebærsausen: Ha vann og sukker i en gryte og kok opp. Tilsett så bringebærene og rør godt. La det småkoke til det har blitt syltetøyaktig og sett det så til avkjøling.
Pepperkakene knuses i en morter. Legg så vaniljekesam og pepperkaker lagvis i et glass - begynn med vaniljekesam og avslutt med pepperkaker. Til slutt legges et lag med bringebærsaus på toppen. Pynt med friske bær.


Kos: Eple- og bringebærmuffins og limesjokoladekake
Noe av det skumleste med kveldens meny, var at jeg ikke hadde testet ut noen av oppskriftene fra før av. Med andre ord kunne det fort gått veldig-veldig galt. 
Eple- og bringebærmuffins (oppskriften er hentet fra muffins og kaker, Spektrum forlag)
  • 3 store eple, skellet og uten kjernehus
  • 4,5 dl vann
  • 1,5 ts allehånde
  • 300 gram fint sammalt mel
  • 1 ss bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • 3 ss sukker
  • 85 friske bringebær
Skjær eplene i tynne skiver og ha dem opp i en kjele med 6 ss vann. La det koke ogg og reduser så varmen. Rør inn 0,5 ts allehånde, legg på lokk og la det småkoke i 15-20 minutter til alt vannet er absorbert. Rør om av og til. Ta kjelen av platen og avkjøl. Kjør eplemosen i kjøkkenmaskin til den er jevn. Rør inn resten av vannet og bland godt.
Forvarm ovnen til 200 °C. 
Sikt mel, bakepulver, salt og resten av allehånden i en bakebolle. Rør så inn sukkeret.
Hakk resten av eplene og tilsett dem i melblandingen. Tilsett bringebærene og bland dem forsiktig med melblandingen til de er godt dekket. Rør til slutt inn den avkjølte eplemosen. Ikke rør for mye i blandingen - det er fint om den er litt klumpete.
Fordel muffinsblandingen jevnt i tolv former i et muffinsbrett (røren holdt til 20 godt fylte former for meg). Stek dem midt i ovnen 25 minutter til de er gylne.

Limesjokoladekake (oppskriften er hentet fra Grete Roede)
  • 3 egg
  • 2 1/2 dl sukker
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl kakaopulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt
  • 250 g cottage Cheese
  • 1 stk lime
Visp egg og sukker luftig. Bland så mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggedosisen. 
Mos cottage cheese med en gaffel. Riv skallet fra en lime. Tilsett cottage cheese og limeskall til deigen sammen med limesaft.
Hell røren i en springform og stek den på 200 °C i 15-20 minutter.
Til slutt; beklager eventuelle skrivefeil.
Dersom du har klart å lese ned hit, kan du kanskje gjette deg til at det er det lengste innlegget jeg har skrevet. Noensinne.