onsdag 13. januar 2010

Siri og Døden

"Hei, Døden. Er det kaldt?"

Han sitter der rett foran meg, krokbøyd. Jeg kan så vidt se det ene øyet hans. Det myser tomt ned i gulvet. Han lar meg ikke se ordentlig på ansiktet hans, han skjuler det under den store hetten i stedet.

"Kaldt?" sier han. "Nei, skulle det være det?"

Jeg har alltid tenkt på det som kaldt. Du vet, at Døden lusker rundt og blåser deg i nakken når du minst venter det. Men det kunne jeg ikke fortelle han. I alle fall ikke nå.

"Er det varmt da?"

Han grynter lett, tipper hodet sakte bakover. Øyet hans komme til syne, dypt og sort. Jeg stirrer, men vet ikke helt hva jeg ser der inne.

"Hvilken rolle spiller det om det er varmt eller kaldt?"

Stemmen hans blir plutselig litt hardere. Jeg er redd for at jeg har sagt noe feil, noe veldig feil.

Jeg vil prøve å unnskylde meg. I alle fall litt.

"Du tenker på de du kjenner, gjør du ikke?"

Han kom meg i forkjøpet.

"Du vet, du virker litt som en sånn person," fortsetter han, "som tenker for mye. Men ta det med ro. De har det fint alle sammen."

"Er du sikker?"

Jeg vet ikke helt om jeg skal stole på han. Jeg mener, han er Døden. Det er tross alt han som har tatt dem fra meg i utgangspunktet.

Han sier han skjønner at jeg er skeptisk til det han sier. Han sier han forstår meg. At han har kjent meg lengre enn jeg har gjort selv. Han sier at han vet hva jeg tenker, vet hvordan jeg savner å ha dem her sammen med meg, selv om jeg føler at de er nærmere meg nå enn de noen gang har vært.

"Jeg tror deg," hvisker jeg til slutt. Nå er det jeg som snur meg vekk og skjuler øynene mine.

Jeg føler at han fremdeles sitter der. Jeg kjenner han ser på meg, at begge øynene er festet på ansiktet mitt. Så løfter han den lutete ryggen sin forsiktig, lener den spinkle hånden på stolen og trekker hetten godt over hodet.

"Skal du ikke si ha det?" 


Døden. Han burde i alle fall si fra når han går.
Eller kanskje han heller burde si fra når han kommer. Eller..

"Hva skulle det være godt for?" spør han i det han halter ut døren.

Jeg vet ikke.

2 kommentarer:

❦ Nature is a language, can't you read?