mandag 21. april 2008

Gule øyne

Det var på den tiden av året da solen nettopp hadde funnet ut at den godt kunne være våken litt lenger. Det var lyst, som om formiddagen ikke helt ville slippe taket på tilværelsen. Som om den ikke ville la mørket strømme utover som et svart, tykt lag som satte en brems på resten av dagens utforskende impulser og sanser.

Det var alltid spennende. Alltid. Solen holdt på så mange hemmeligheter at selv den kjedeligste og mest innesluttede ble yr i hele kroppen. De eventyrlystne fortsatte sin søken i nye områder, med nye venner. Alt lå klart, helt øde, og ventet på å bli oppdaget. Solen visste det. Alle visste det.

Selv om mørkets hanske med tiden dekket over drømmene en liten stund, nå senere enn før, var det tydelige fremdeles åpenbart. De største hemmelighetene var gjemt i mørket. Det er de det er vanskeligst å finne. Det er de man lengter etter. De er det endelige målet.

Nettopp på grunn av dette, var de også veldig vanskelige å finne. Den eneste muligheten til å lykkes, var dersom solens hemmeligheter ble overlatt til mørket og nattens dømme, slik at de ville være de eneste med kontroll. Det ville blitt et spill tapt av de som fant det opp. Og det ville ende som en sannhet basert på løgn.

Man trosset alltid virkeligheten. Dens realitet var ikke slik man ønsket. I et håp om forandring hjalp man til med å knuse sannhet til fordel for løgn. Fordi løgnen var noe man kunne se. Hemmeligheten var ikke lenger en hemmelighet. Sannheten beskyttet den ikke lenger. Det var tomt. Målet var nådd.

Det var på den tiden av året lyset regjerte over mørket. Dagen var lang, natten kortere enn noen gang. Tankene fløy av sted, undret over hva som gjemte seg bak solen fordi den måtte lyse så lenge. For å holde det den sjulte hemmelig, såklart.

Mørkets hanske ble stadig mindre. Den ble flyttet lenger og lenger bort, sakte falt den av. Den hadde sett solens hemmeligheter.


To gule øyne. Et evig lys. Og et stumt mørke.

3 kommentarer:

  1. Premie til den som gjetter inspirasjonskilden min!

    SvarSlett
  2. Njæ, kunne vært, kanskje. Men den ble skrevet litt tidligere enn filmen ble vist da(;

    SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?