fredag 1. april 2011

Siri baker brioche

jeg begynner så smått å innse at jeg 1) baker veldig mye for tiden, eller 2) kun velger å blogge om baking. på en måte syns jeg det er veldig fint. jeg liker baking. spesielt når jeg har tid. og kjøkkenmaskin. sist jeg var på tur hjemme, hadde jeg et mål om å bake chocolate lovin' spoon cake og broiche. dette er briochene;

oppskriften er et resultat av litt miksing og triksing med forskjellige kombos av du vet, egg-smør-mel-sånt. og ja, hva brioche er ? franske rundstykker som inneholder over middels mye egg og smør (så det er nok ikke det man burde spise..hele tiden), noe som gjør dem myke og saftige (mmm..). søndagsfrokost, i hear me say.

dette holder til 15-17 stykker:

  • 0.5 pakke ferskgjær
  • 0.5 dl lunken melk
  • 10 gram salt
  • 500 gram mel
  • 50 gram sukker
  • 5 egg
  • 250 gram romtemperert smør
(oj, der hadde jeg avslørt at jeg ikke hadde ryddet bort skiltet siden kakebakingen dagen før. og det var forresten ikke meningen at macen skulle bli med på så mange bilder, ups. so much for multitasking).

varm opp melken til 37 grader.

bland gjæren inn i melken.

i en bolle (eventuelt en kjøkkenmaskin, jippi) har du alt det tørre og blander det sammen. tilsett gjær&melk.

ha i eggene, ett om gangen. bland godt mellom hvert egg.

da ser det plutselig sånnher ut.

ha i smøret.

rør godt og lenge slik at alt smøret er mikset inn i deigen. jeg hadde kjøkkenmaskinen på i sånn tjue minutter. pyttelitt lenger for hånd, kanskje. eller kanskje det går mye raskere.

ha deigen i en bolle. ha over plastfolie og sett den på et kjølig sted, kjøleskapet for eksempel, i minst to timer. helst skal den stå over natten.

og når den ikke vil stå i kjøleskapet lenger, kommer den ut på kjøkkenbenken igjen. merkelig nok.

rull en lang pølse av deigen og kutt den opp i sånn femten-søtten biter. legg av en ganske stor bit ekstra - denne skal nemlig bli de fine kulene som skal være på toppen av briochene.

trill kuler av deigen. lag et lite hull i midten også, da. og så må du trille sånne små kuler som du putter oppi hullet.

jeg brukte et smurt muffinsbrett til å steke rundstykkene. ellers kan man jo såklart bruke briocheformer (litt store sandkakeformer) eller silikonmuffinsformer. fordi de hever litt, er det ikke en like god idé med vanlige papirmuffinsformer, mhm.

la dem heve på et lunt sted i en times tid.

så skal de stekes på 225 grader i ca 11 minutter.

brioche er fantastisk godt å spise varmt, enten som de er eller med syltetøy. (eller brunost fordi fransk + norsk er jo faktisk ganske kult). jeg vet ikke helt om det er en regel eller ikke, men jeg ser alltid at briochene brytes på langs (loddrett nedover, mener jeg). så sånn gjør nå jeg det også.

god helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

❦ Nature is a language, can't you read?