søndag 13. desember 2009

Siri baker lussekatter

Det er 13. desember.
Det er Lucia.
Det er tid for å bake lussekatter.

Jeg har begynt å se på God Morgen, Norge omtrent hver eneste morgen. Tidligere denne uken bakte Wenche lussekatter. Wow, tenkte jeg da jeg så det, lussekatter er det lenge siden jeg har laget. Så i dag, på selveste Lucia-dagen, ble julehuset vårt fylt med den fine lukten av bakverk. Uten safran da, vel og merke.

Til 40-45 stykker trenger man dette:
  • 200 gram smør
  • 7 dl melk
  • 100 gram gjær
  • 1-2 gram safran (Wenche sa man godt kunne bruke gurkemeie eller gul konditorfarge i stedet, sånn med tanke på at safran er verdens dyreste krydder og da ikke finnes i alle studentkjøkkenskap)
  • 2 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 kg hvetemel
  • litt mer hvetemel
  • egg til pensling
  • rosiner til pynt
Slik som dette sier Wenche man skal lage lussekattene:

Smelt smøret og tilsett smøret. Pass på at det har en temperatur på rundt 40 grader. Tilsett safran.
Bland det tørre og tilsett melkeblandingen. Arbeid den til en glatt og fin deig og hev den under plast i 40 minutter.

Elt den og del i små biter. Form dem i fine figurer og etterhev i 50 minutter under et håndkle. Pensle dem så med egg og pynt dem med rosiner før de steket på 225 grader i 10 minutter. Avkjøl dem på rist.

God Lucia!

5 kommentarer:

  1. Har spist lussekatter i dag jeg også!! :) mamma som lagde vel og merke, men de var veldig gode, Det er jeg sikker på at dine var også:) du er flink!

    SvarSlett
  2. Alle sammen ble faktisk borte, så jeg regner med de var omtrent spiselige. Til tross for at de manglet gulfargen, altså. Hurra!

    Oh, og så hyggelig det er å se et nytt navn her, fröken negativ. Hett!

    SvarSlett
  3. Ja, jeg er rundt og sniker da vettu! : ) Har lagt deg til på lista mi. Du skriver så fint.

    SvarSlett
  4. Næmmen, så koselig å høre. Det varmet godt i hjertet.

    SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?