fredag 12. juni 2009

Siri baker eplekake

I dag er det bakedag i Siri-landet. Jeg fant nemlig noen epler med tager som indikerte at de ikke kom til å bli spist i den nærmeste fremtid (og dermed ikke i den fjernere fremtid heller). Resultatet ble eplekake, og det er det lov til å rope hurra for (jeg vil helst ikke at noen skal vite at banenene ble rosa da jeg prøvde meg på en banankake med alt for mye banan i onsdag kveld).

Oppskriften fant jeg på Opplysningskontoret for Meieriprodukter, da under navnet Bestemors eplekake. Som det grønne bildet viser, er dette det du trenger:

4 romtempererte egg
4 epler
200 gram romtemperert margarin
200 gram sukker
170 gram hvetemel
5 ss sukker
2 ss kanel
2 ss perlesukker
1 ts bakepulver


Aller først setter du egg og margarin på benken. Det er nemlig viktig at dette er romtemperert før det blandet sammen med det andre.

Deretter skreller du eplene og kutter dem i tynne båter (skallet har ofte en tendens til å bli seige tråder dersom de tas med, og det ser ikke alltid så bra ut heller. Tynnere skiver gir mer eplesmak på resten av kaken i tillegg til at den blir saftigere). Eplebåtene has i en plastpose sammen med sukker og kanel. Blås litt luft i posen og rist den til alle båtene har et fint lag av sukker og kanel.


Rør sukker og margarin hvitt og luftig. Tilsett så ett egg om gangen og rør godt mellom hvert. Sikt til slutt hvetemel og bakepulver i, og vend forsiktig med en slikkepott.

Kle en springform med bakepapir og ha halvparten av røren i. Dytt halvparten av eplebåtene ned i røren med spissen ned. Ha så resten av røren over og dytt de gjenværende eplene i på samme måte på toppen. Pass på så du ikke bruker for mange inne i kaken! Dryss over perlesukker i et tynt, fint lag.


Stek kaken på 180 grader i 50 minutter midt i ovnen.

Etter du har plystret, hoppet rundt i ring og sunget til høy musikk i en snau time, kan du endelig ta kaken ut av ovnen. Jeg regner med at den har fått en fin brun, farge, og det er akkurat slik den skal være. Dersom du har vaniljeis i fryseren, er dette en ypperlig tidspunkt til å ta den ut. Når kaken er blitt litt kaldere, men allikevel ikke helt avkjølt, samt isen har blitt myk nok til å kuttes i, er det klart til servering. Samle de du kommer over, både store og små, og nyt eplekaken med god samvittighet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

❦ Nature is a language, can't you read?