tirsdag 3. november 2009

Vennemenneskene

I dag kom Hun Som Spør bort til meg og sa hun hadde vært på visitt i Siri-landet. Fantastisk, sa jeg, håper du trivdes. Det hadde hun gjort, sa hun, men det skulle sant sies at hun savnet noe jeg skrev for omtrent syv måneder siden. Aah, det ja! Plutselig husket jeg et av mange påbegynte papirskrevne innlegg jeg skrev på en forelesning forrige semester. Jeg lette litt i de mentale skuffene for å finne frem til hvor den kunne ligge. Etter litt godsnakking med de i toppen, fant jeg arkene. Svart skrift med blå streker. Det handlet om venner. Og det var ikke ferdigskrevet.
Her er i alle fall resultatet av forelesningen en vintermorgen;


Jeg tror det skal temmelig mye til for å finne en person som har den generelle oppfatningen at venner er en negativ greie. Altså; det er det virkelig ikke. Men uansett hva du eller jeg eller Monsen må mene, har jeg ingen planer om å komme med en lang avhandling om hvor viktig/fint/vakkert vennemennesker er. Det tror jeg nemlig du kan tenke bedre over selv, helt uten min hjelp.

Det jeg vil fortelle om i dag, er de forskjellige typer venner de fleste burde ha - det står i alle fall på vennemenneskelisten jeg ønsker å oppfylle når jeg blir stor. Med andre ord har jeg ganske god tid til å få disse menneskene til å dukke opp i livet mitt. Sånn helt plutselig, altså.

Før listen kommer, er det viktig å understreke at mange av de nevnte egenskapene ikke er grunnen til at de gitte medmenneskene blir vennemennesker. Ofte er det som en ekstra godtepose brunget inn i vennskapet.


Punktene på listen kommer i en mer eller mindre tilfeldig rekkefølge;

#1 - Hjertevennen: Vennen som alltid er der, som alltid er god og snill og super. Og temmelig nær hjertet, sånn rett og slett.

#2 - Klemmevennen: Klemmer. Mhm. Denne vennen løser alle problemer med en klem. Den fineste delen er at det alltid fungerer. Personen gir for all del ikke klemmer i hytt og pine, men har merkelige antenner som forteller når det er rett. Og når det er rett klemmetid, kan til og med jeg overleve å få en klem, selv om jeg ellers holder meg langt unna alt som har med klemmer å gjøre.

#3 - Elektrikervennen: Det er alltid praktisk å ha en elektriker i venneflokken. Selvfølgelig er det ikke bare de elektrikerpraktiske elementene som er viktige (og det er egentlig et veldig viktig poeng ved de resterende punktene også). Jeg er en person som ikke har alt for god peiling på sikringsskap og stikkontakter og slikt. Dersom noe ikke er helt rett (eller jeg tror noe ikke er helt rett), holder jeg meg helst langt unna. Å kunne ringe elektrikervennen da, ville vært gull verdt. Spesielt når man tenker på min lille telefonfobi.

#4 - Homovennen:  Det sier seg vel selv. Nå har jeg visstnok ikke et mål om at man homovenn skal være "a little girl inside" - en slik en vanlig jente i guttekropp. Men altså, han kan godt være det også. Alle - alle - menneser burde ha en homovenn. Mhm.

#5 - Legevennen: Det ville vært veldig fint å ha en venn som vet alt om kropp og sånne livstilværelsetilstander. Det burde nok påpekes at jeg ikke skal ende opp som en evig hypokonder, selv når det viser seg at alle aspekter av mitt liv går under symptomene på en eller annen livstruende sykdom.

#6 - Vennen i uniform: Hvordan uniform det er, er virkelig ikke viktig. Det essensielle er at vennen er en sånn person som mer eller mindre alltid får i uniform. Jeg tror jeg ville følt meg trygg da. Og litt passet på.

#7 - Advokatvennen: Helst en menneskerettighetsadvokat, men jeg kan godt nøye meg med sånn omtrent alt. Personen kan til og med være tørr, kjedelig og paragrafaktig uten at det ødelegger det faktum at det er en advokat. Og en venn. I tillegg er det et must at personen går i dress like ofte som Vennen i Uniform går i uniform.

#8 - Veldedighetsvennen: Denne vennen er en hjelpe-mennesker-freak. Amnesty, Røde Kors, Noah, Redd Barna, Plan, OD, Fremtiden.. Det er et viktig prinsipp at vennen ikke bare er et støttemedlem, men er en engasjert sjel som brenner for noe. I tillegg forundrer det meg at vennen har tid til alt vennen gjør. Det virker som det alltid er noe som skal gjøres, ofte tre ting samtidig. Allikevel går alt bra!

#9 - Politikervennen: Er merkelig nok politisk aktiv og leker rundt med partiprogram og leserinnlegg, møter og taler. Personen har virkelig peiling på politiske ideologier og historie, og selvfølgelig vet vennen om alt som skjer i den store verden.

#10 - Dataduden: Personen er en nerd med peiling på data og spill og sånne ting. Jeg har virkelig ikke peiling, så jeg vet i bunn og grunn ikke hva Dataduden skal kunne..

#11 - Musikkvennen: Har den største musikksamlingen i vennekretsen, og det inkluderer både dagens musikkplater, gamledagers vinylplater, demoes, singler, musikk-DVDer og sikkert en hel haug med andre ting. Vennen spiller i det minste gitar, men helst også et instrument til eller to. I tillegg er veggene kledd med plakater.

#12 - Professoren: En generell smarting man kan spørre om det meste, og som i de fleste tilfeller har svar. Dersom vennen ikke har svaret, vet han i alle fall hvor man skal gå for å finne det.

#13 - Filmvennen: Som med Musikkveggen, har Filmvennen en gigantisk filmsamling. Og han har peiling på film. Virkelig.

#14 - Reiseguiden: En reiseglad sjel som har vært omtrent overalt og som alltid har godt forslag om hvor neste reise burde gå. I tillegg til å gå tips om destinasjon, gir vennen også en full plan om steder man burde dra utover de normale turiststedene. Man har en universal inside guide, med andre ord.

#15 - Snekkeren: Igjen av praktiske årsaker. En snekkervenn er noe man alltid har behov for. Om kanskje ikke hver dag (snekkerdelen, altså), så i alle fall et par-tre-noen ganger i løpet av livet. Jeg har dessuten en oppfattelse om at snekkermennesker generelt er veldig avslappede personer i slitte klær og flanellskjorter. Og det kan man like.

#16 - Sportsfreaken: "Treningsnarkoman" og kostholdsbevisst. Den riktige personen å spørre angående trening, kropp og helse. Og ja, vennen er en pådriver for fysisk aktivitet; skiturer, turgåing, fjellturer, jogging og andre fancy greier der kroppen er i aktivitet.

#17 - Jenta: Venn av den feminine art som bryr seg (mer enn meg) om sminke, mote, yoga, sjel, magasiner og andre sånne jenteting. Jeg er egentlig litt usikker på om det er et must i vennekretsen, men dersom jentedelen kombineres med en av de andre kategoriene, klager jeg i alle fall ikke. Eller. Kanskje man kan behov for Jentevennen uansett?

#18 - Fotografen: Jeg er veldig glad i bilder. Type veldig. En fotografvenn er viktig både for å dokumentere livets gang i et fint album og for å lære meg selv noen fine fototriks som gjøre meg en smule flinkere bak kameraet. Fotomennesker er fargerike, avslappede sjeler, og jeg ser ingen grunn til å ikke ha en slik (eller flere). Hepp!

#19 - Snakkeren: En av de sjelene som kan snakke seg henholdvis ut og inn av det meste. Et menneske jeg virkelig beundrer. Heldiggrisen.Det var så langt jeg hadde skrevet, gitt (og gosh, det var langt!). Jeg fant en kladd til et bildet også som jeg like godt slengte meg.
Veldig mange vennemennesker er ikke nevnt, så jeg veldig å se på dette som et lite utvalg av noe stort og vakker.

12 kommentarer:

 1. Fantastisk langt innlegg Siri! har du virkelig tid til dette?? :P

  hmm, og lurer på hvor jeg befinner meg? :P

  SvarSlett
 2. Jeg trodde virkelig ikke det var så langt før jeg hadde skrevet det ferdig. Flaks for tidsklemma at jeg hadde skrevet det på papir for lenge siden og ikke brukte like lang tid i går kveld som jeg gjorde den gang.

  Du er kanskje flere steder?

  SvarSlett
 3. mystisk altså, du vil vel ikke gi noen hint? :P

  SvarSlett
 4. Langtlangtlangt! Du måtte nok tenkt på den altmulige da du skrev lista :)

  SvarSlett
 5. Tove, jeg er virkelig ikke sikker. Men. Jeg tror du egentlig er mest hjertevenn. Mhm?

  Det er litt merkelig at jeg skrev det under en forelesning, Lise. Trodde virkelig ikke det var så langt som det var (nå skal det sies at det var seks sider for hånd, så jeg burde kanskje ha skjønt det). Det triste er at det er mange vennemennesker jeg ikka har tatt med. Jeg ble rett og slett litt lei til slutt (og jeg regner med at det er grunnen til at det ikke ble publisert da jeg skrev det en gang i den fjerne fortid).

  SvarSlett
 6. Hvem er jeg, hvem er jeg!?

  SvarSlett
 7. Karoline, i alle fall.
  Hjertevenn? Hva mer vil du være? Tih.

  SvarSlett
 8. Jeg vil også være klemmevenn og venn i uniform, selv om jeg er dritt lei uniform! Og selvfølgelig hjertevenn. Følte meg kravstor nå.

  SvarSlett
 9. Check, da er det det du er. Lei uniform? Uniform er jo morsomt, er det ikke?

  SvarSlett
 10. Nei. Skjorte og slips hver dag er ikke morsomt!

  SvarSlett
 11. Åh, det ser nå bra ut, da.
  Jess!

  SvarSlett
 12. Note to remember; Remotevennen - Fra Konstanstin og Nikki
  den som bor laaangt borte og du har ikke mye kontakt med, men naar du faar en mulighet saa er det megaraa.

  SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?