onsdag 28. oktober 2009

Siri baker sjokoladekjeks med appelsinmelis

Dette er nok en av oppskriftene på fine gleder som tuslet inn i Siri-landet rundt Søsters bursdag. Appelsinkjeks med sjokolademelis høres da litt luksus ut, og det vil jeg nesten si det er også. De er knakende gode med et hint av eksotisk appelsin sammen med den obligatoriske sjokoladen. Ååh..

Du trenger dette til ~30 kjeks:
  • 85 gram mykt smør
  • 6 ss sukker
  • 1 egg
  • 1 ss melk
  • 225 gram mel
  • 2 ss kakaopulver
Til glasuren trenger du:
  • 175 gram melis
  • 3 ss appelsinsaft
  • litt smeltet mørk sjokolade


Aller først tar du smøret og egget ut av kjøleskapet for å sikre at det har romtemperatur når du skal begynne med bakingen.

Deretter settes ovnen på 180 grader.

Når det er gjort, røres smør og sukker sammen til det blir lett og luftig. Rør inn egg og melk. Sikt så mel og kakao og bland det i resten.

Kna deigen godt til den er myk og fin.

Det du skal gjøre nå, er noe av det morsomste med hele kjeksbakingen. Du skal nemlig lete dypt i alle kjøkkenskuffene til du finner den pepperkakeformen (eventuelt en form av et annet slag) hvis konturer skal få lov til å pryde de mange kjærlighetsfulle kjeksene som senere skal serveres til forventningsfulle medmennesker. Formen burde vært rundt 5 cm i diameter.

Deigen kjevles ut til den er omtrent 5 mm tykk. Det kan være lurt å dele opp deigen og kjevle i flere omganger, sånn for å unngå totalødeleggelse av en ellers fin og flat deig, samt en liten smule selvfølelse når deigen klisterer seg dønn fast til bakebordet. Bruk formen til å stikke ut kjeks i flotte fasonger og legg dem så på stekebrett kledd med bakepapir.

Stek dem i 10-12 minutter.

Når de er ferdigstekte, legges de på en rist for å avkjøles (la de ligge på stekebrettet i noen minutter før du flytter dem over, så bølger de seg ikke etter risten).

Mens sjokoladekjeksene holder på med sitt, kan du gå i gang med å lage appelsinmelisen.

Melisen has i en bolle sammen med ferskpresset appelsinsaft - rør godt til alt er blandet. Dersom konsistensen ikke er som ønsket, har du oppi henholdsvis mer melis eller appelsinsaft.

Appelsinmelisen smøres så fint på de avkjølte, sprø sjokoladekjeksene. Til slutt pyntes de med noen striper smeltet sjokolade - og kanskje til og med litt kakepynt med appelsinsmak dersom du er i slaget.

Server dem gjerne til de tidligere nevnte medmenneskene sammen med nytraktet kaffe og vakre samtaler.

Kos deg!

3 kommentarer:

 1. Jeg vil ha! Du skulle heller blitt konditor...

  SvarSlett
 2. Alt kan gjøres på hobbybasis, kan det ikke?
  Du kan få kjeks av meg rundt juletider, hurra.
  (:

  SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?