lørdag 2. januar 2010

Nyttårsmiddagen












Nyttårsaften inviterte jeg noen fine mennesker til middag.
Fra klokken ni til klokken syv koste jeg meg på kjøkkenet med matlaging.
På et tidspunkt i løpet av dagen så kjøkkenet ut som en grønnsakshage - med friske urter, masse tomater, salat og flere hauger med løk. Det var det fineste bildet. Men akkurat det glemte jeg å fotografere.
Menyen hadde jeg arbeidet med i flere dager i forveien. Den så slik ut:
Forrett: Løksuppe
Frem til siste dagen i totusenogni hadde jeg levd et løksuppefritt liv. Ikke fordi jeg ikke har lyst til å smake på det, men mer fordi jeg aldri har klart å finne en rett tid for å lage det. Løksuppen jeg lagde er en noe modifisert versjon av Jamie Olivers løksuppe. Selv syns jeg den var fantastisk. Den var til og med søt.
  • litt smør
  • litt olivenolje
  • 6 hvitløksfedd, finhakket
  • 5 rødløk, grovhakket
  • 3 gule løk, grovhakket
  • 3 sjalottløk, grovhakket
  • 3 purre, skiver
  • 2 liter kjøttbuljong
  • salt og pepper
  • 6 ristede brødskiver, kuttet diagonalt
  • en god ost, revet
Ha smør, olivenolje og hvitløk i en gryte. La det putre litt før løken og purren has i. Krydre med salt og pepper. Putt et lokk på gryten og la det koke i 50 minutter, de siste 20 minuttene uten lokk. 
Tilsett så buljongen. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutter. 
Forvarm ovnen til maks varme, grill. Ha suppen i skåler og ha to halve brødskiver over som et lokk. Legg litt revet ost over. Gratinér i ovnen til osten er gyllen.

Hovedrett: Varm roastbiff med rødvinssaus, fylte tomater, provencalsk potet-galette og varm kikert- og granateplesalat.

Jeg syns egentlig det er ganske lett å bli lei av kald roastbiff skjært i tynne skriver. Derfor bestemte jeg meg for å lage varm roastbiff i tykke skiver i stedet.
Kjøttet varmet jeg i ovnen etter at Pappa hadde vært så snill å hjulpet meg med å kutte den opp.
Rødvinssausen
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl kjøttbuljong
  • 1 dl rødvin
  • skyen fra kjøttet
Jeg jukset litt med sausen og lagde den egentlig ikke helt sånn som den skulle lages. Den ble bra allikevel da, så jeg tar det ikke så tungt. Jeg ristet hvetemel og litt vann i en boks før jeg hadde det i en gryte med eh, resten i. Rørte, rørte. Ventet. Rørte. Så ble den fin og mørk og god.
Fylte tomater (oppskriften er hentet fra middag med venner - kjøkkenklassikereserien)
  • 10 tomater
  • 100 gram rundkornet, hvit ris
  • 2 ss olivenolje
  • 1 rødløk, hakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss tørket oregano
  • 40 gram pinjekjerner
  • 35 gram korinter
  • 30 gram hakket basilikum
  • 2 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket dill
  • olivenolje til pensling
Forvarm ovnen til 160 °C. 
Skjær toppen av tomatene og legg dem på en rist. Skrap ut tomatkjøttet og ha det i en sikt over en bolle og la juicen renne av. Legg tomatskallene oppnedd på risten og la dem renne av. Finhakk tomatkjøttet og ha det over i en separat bolle. 
Kok risen i lettsaltet vann til den så vidt er myk. La den renne av og sett den til avkjøling.
Varm oljen i en kjele. Fres løk, hvitløk og oregano til løken er myk. Tilsett pinjekjerner og korinter og kok i fem minutter under hyppig omrøring. Ta kjelen av varmen og rør inn urtene. Rør løkblandingen og tomatkjøttet godt sammen. Tilsett så risen og rør godt. 
Fyll tomatskallene med blandingen. Drypp 1 ss av tomatjuicen på toppen av hver tomat og sett på lokket. Pensle tomatene lett med olje og sett dem i en smurt ildfast form. 
Stek dem i ca. 30 minutter.
Provencalsk potet-galette (oppskriten er hentet fra middag med venner - kjøkkenklassikereserien)
- til 7 porsjoner
  • 1 ss olivenolje
  • 400 gram smårettsskinke
  • 2 løk, finhakket
  • 2 ts hakket timian
  • 14 poteter, skrelt og skjært i tynne skiver
  • noen smørklatter
Forvarm ovnen til 180 °C.
Varm oljen i en stekepanne. Stek smårettsskinken over middels varme. Tilsett løk og timian og stek til det blir mykt. Ha de i en stor bolle og tilsett potetene. Bland godt og smak til med salt og pepper.
Legg blandingen i en rundt kakeform, eventuelt i 7 små ildfaste former. Klem godt sammen og legg noen smørklatter oppå. Legg dobbelt med bakepapir over formen og tyng det med en ildfast form eller en mindre kakeform. Stek i 40 minutter.
Fjern vekten og papiret. Stek videre i 20-25 minutter, til potetene er myke og gyllengule.
La retten hvile i 10 minutter. Løsne så med kniv langs kanene og ha det på et serveringsfat.
Varm kikert- og granateplesalat
  • 2-3 bokser med kikerter
  • 1 granateple
  • salat etter valg; f.eks lollo og ruccola
  • 1 dl olivenolje
  • 2 rødløk, hakket
  • 2 tomater
  • 1 ts sukker
  • 1/4 kanel
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss mynte
  • 3 ss sitronjuice
Varm oljen i en stekepanne. TIlsett løk og stek til den er myk.
Skjær tomatene i to og skrap ut kjøttet. Skjær skallet og kjøttet i terninger og ha det i pannen. Rør inn sukker, kanel og hvitløk. Stek til det er mykt. Tilsett så kikertene og stek til de er varme.
Skyll salaten og ha det i en bolle. Tilsett kikertblandingen og bland godt. Skjær til slutt granateplet i to og bank ut frøene med en skje ved å slå på skallet.
Dessert: Tilslørte bringebær
Kjærestemennesket til Den Fine sa noe som at dette var "virkelig godt - liksom helt annerledes enn noe annet man hadde smakt før". Det varmet virkelig.

  • 2 dl bringebær
  • 0,5 dl sukker
  • 2 ss vann
  • en hel haug med pepperkaker
  • 2-3 bokser vaniljekesam
Lag først bringebærsausen: Ha vann og sukker i en gryte og kok opp. Tilsett så bringebærene og rør godt. La det småkoke til det har blitt syltetøyaktig og sett det så til avkjøling.
Pepperkakene knuses i en morter. Legg så vaniljekesam og pepperkaker lagvis i et glass - begynn med vaniljekesam og avslutt med pepperkaker. Til slutt legges et lag med bringebærsaus på toppen. Pynt med friske bær.


Kos: Eple- og bringebærmuffins og limesjokoladekake
Noe av det skumleste med kveldens meny, var at jeg ikke hadde testet ut noen av oppskriftene fra før av. Med andre ord kunne det fort gått veldig-veldig galt. 
Eple- og bringebærmuffins (oppskriften er hentet fra muffins og kaker, Spektrum forlag)
  • 3 store eple, skellet og uten kjernehus
  • 4,5 dl vann
  • 1,5 ts allehånde
  • 300 gram fint sammalt mel
  • 1 ss bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • 3 ss sukker
  • 85 friske bringebær
Skjær eplene i tynne skiver og ha dem opp i en kjele med 6 ss vann. La det koke ogg og reduser så varmen. Rør inn 0,5 ts allehånde, legg på lokk og la det småkoke i 15-20 minutter til alt vannet er absorbert. Rør om av og til. Ta kjelen av platen og avkjøl. Kjør eplemosen i kjøkkenmaskin til den er jevn. Rør inn resten av vannet og bland godt.
Forvarm ovnen til 200 °C. 
Sikt mel, bakepulver, salt og resten av allehånden i en bakebolle. Rør så inn sukkeret.
Hakk resten av eplene og tilsett dem i melblandingen. Tilsett bringebærene og bland dem forsiktig med melblandingen til de er godt dekket. Rør til slutt inn den avkjølte eplemosen. Ikke rør for mye i blandingen - det er fint om den er litt klumpete.
Fordel muffinsblandingen jevnt i tolv former i et muffinsbrett (røren holdt til 20 godt fylte former for meg). Stek dem midt i ovnen 25 minutter til de er gylne.

Limesjokoladekake (oppskriften er hentet fra Grete Roede)
  • 3 egg
  • 2 1/2 dl sukker
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl kakaopulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1/4 ts salt
  • 250 g cottage Cheese
  • 1 stk lime
Visp egg og sukker luftig. Bland så mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggedosisen. 
Mos cottage cheese med en gaffel. Riv skallet fra en lime. Tilsett cottage cheese og limeskall til deigen sammen med limesaft.
Hell røren i en springform og stek den på 200 °C i 15-20 minutter.
Til slutt; beklager eventuelle skrivefeil.
Dersom du har klart å lese ned hit, kan du kanskje gjette deg til at det er det lengste innlegget jeg har skrevet. Noensinne.

2 kommentarer:

  1. Kan jo legge til at et menneske som meg, dvs. sær i matveien, synes det ble en veldig-veldig vellykket middag! :) men må nok innrømme at jeg ikke klarte å lese ned hele det lange innlegget, Siri. Hoppet til bunds! :P

    SvarSlett
  2. Fullt forståelig altså - det er tross alt bare oppskrifter. Ikke noe man pleier å lese for kos, med andre ord.

    Godt det var vellykket, det er fint. Tih.

    SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?