mandag 25. oktober 2010

Siri baker OJKA-kaka

..eventuelt gjør et nytt forsøk som ikke er like mislykket som første gang.

OJKA-kaka er en av mine favorittkaker. Onkel Jan og Karoline-kaken, som den heter fullt ut. Det er nemlig en av mine beste vennner som pleier å bake den (og få det til). Jeg må visstnok gjøre noen forsøk til før alt blir som det skal. Snill som hun er, får jeg lov til å blogge oppskriften. Kanskje du vil gjøre et forsøk også?

Til kaken trenger du:
6 egg (ved nærmere ettertanke var ikke Karoline sikker på om det skulle være seks eller tre egg, men det ble i alle fall kake da jeg bakte meg seks)
3 dl sukker
2 dl Maizena
2 ss bakekakao

Til moussen trenger du:
400 gram kokesjokolade
4 eggeplommer
200 gram smør
2 dl eggehvitte (seks eggehvitter denne gangen)
1.5 dl sukker


Sett ovnen på 180 grader.

Finn frem seks egg (eller tre, dette skal vi finne ut av en gang i fremtiden). 

 Mål opp tre desiliter sukker.

Pisk eggedosis. Jeg leste et sted at den blir mye bedre dersom man pisker den mens bollen står i passe varmt vann (og så skal eggene være romtempererte, såklart).

Mål opp Maizena og kakao.

Sikt det i eggedosisen. Dersom du bare har et dørslag (i motsetning til sikt) som er større enn bakebollen, vil det se slik ut. 

Vend det forsiktig inn med en slikkepott. 

Ha det i en springform og stek i sånn førti minutter.

..da ser den kanskje slik ut. 

Og når du har avkjølt den, ser den kanskje slik ut. 

Separér eggeplommer og eggehvitter. 

Smelt sjokoladen i vannbad. 

Tilsett smør og eggeplommer. Rør godt. Mmm..
Nå er det superfantastisk viktig at sjokoladeblandingen avkjøles ordentlig (dette var feilen min fra første forsøk, nemlig).  

Pisk marengs av eggehvitter og sukker. 

Ha (den avkjølte) sjokoladeblandingen i marengsen.. 

..og vend forsiktig inn. Nå har du lagd sjokolademousse! (Har jeg noen gang sagt at det er noe av det beste jeg vet?)

 Ha kaken på et fat. Et lite triks er å putte papirstrimler under kanten på kaken slik at fatet ikke får masse mousse på seg, det også (heller mer mousse riktig sted, tenker jeg). 

Ha all moussen på (OK, du kan smake litt. Litt til..). Ta vekk papirstrimlene og..

 Ta-dah!
OJKA-kaka (nesten) check. Til slutt kan jeg jo legge ved et bilde av hvordan den egentlig skal se ut. Med Karoline påskrevet med sølvkuler, såklart. Åh, den er så nam. Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg får lov til å kakeønske fra Karoline. Det blir definitivt denne. 


10 kommentarer:

 1. Naaaaam :D Da jeg lagde den for lenge siden, så ble moussen min sånn som karoline sin ble.. kanskje du har gjort en ørliten feil, men den er jo kjempefin og god fordet så :D

  Og har du kjøpt samme kakefat som meg eller? ^^

  SvarSlett
 2. Oh. Dere har sikkert et triks som jeg ikke har fått høre om. Hvaerdet? Kaken smakte i alle fall OJKA-kaka, selv om den ble litt mer stekt enn den burde og moussen ble litt for stiv. Bedre lykke neste gang, Siri.

  Jeg brukte i alle fall resten av pengene mine på kakefat. Flaks at det var på halv pris. Og fra Hadeland. Hvordan har du?

  SvarSlett
 3. Hun skrev 3 egg til meg. Kanskje derfor jeg og mamma ikke fikk det helt til.

  Den så hvertfall litt bedre ut enn den vi to lagde sist :p

  SvarSlett
 4. Oh, i dobbel oppskrift? Denne er nemlig dobbelt av den jeg fikk av deg. Og haha, har du gjennomført enda et mislykket forsøk?

  Den smakte nam også. Hele ble spist opp på vips på kakesøndag i går. Flotte saker.

  SvarSlett
 5. Vi hadde også kakesøndag, men det var en ørliten annen standard på den kaka :P
  denne ser jo kjempe god ut, hvorfor har ikke jeg fått smake??? ;)

  SvarSlett
 6. Det er ikke rart det er Den beste kaken som finnes, omtrent. Hurra for Karoline, says I.
  Kom hit på en søndag, da vel, så skal du få være med på kakesøndag du også!

  SvarSlett
 7. Vil ikke si den ble mislykka. Bare moussen som skillte seg. Ikke noe værre en det. Den jeg og mamma ble jo god selv om.

  SvarSlett
 8. Jeg LIKER!!!! Min favorittkake :D Jeg skal høre med mamma ang de eggene, for jeg husker aldri :P For mamma sier bare litt ekstra av ditt og litt av datt ;) Så da jeg spurte, sa hun at vi pleide å doble oppskrifte, men skal spørre en gang til om det gjelder eggene også ;) Jeg liker veldig at dere også liker kaka mi <3 Har vært favoritt kaka så lenge jeg kan huske ;)

  SvarSlett
 9. Mitt er fra hadeland mitt også da :D også har det en litt høy stett, også kjøpte jeg det på halv pris på christiania glassmagasin :)

  SvarSlett
 10. Karoline;
  Ah, ikke verre. Mousse som har skilt seg har jeg vært borti før! Men det har jo ingenting å gjøre med de seks slæsh tre eggene da, tror jeg.

  Karoline;
  Det er Den Beste. Kaken smakte akkurat sånn som den skal (OK, nesten), men den ble bare..ganske mye høyere. Gleder meg til neste gang den bakes av noen drevne!

  Lise;
  Mitt er lavt, men jeg har egentlig kjempelyst på et med stett også. Litt leit at de ikke hadde det, altså. Så vurderte jeg å kjøpe en sånn kakeform der bunnen er et fat. Hadde gjort det hvis jeg hadde penger, altså. Sikkert kjekt.

  SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?