søndag 11. juli 2010

Siri baker sitronkake

Resten av huset rømte til varmen i Spania, og igjen sitter jeg. For Siri må jo jobbe, skal skjønnes. De fleste som har spurt om hvordan de siste dagene har vært, har fått noe som dette i svar; førti minutter etter folket hadde dratt, var jeg allerede godt i gang med å snakke med meg selv. Etter én time var jeg godt i gang med rundvask av hele huset. Helt ærlig er det ganske godt å ha huset for meg selv, til tross for at det er uvanlig til tusen. Så, etter jeg hadde vasket det som var å vaske, fant jeg ut at jeg hadde lyst til å bake. Sitronkake.

Jeg fant denne oppskriften. Etter å ha lest gjennom den tre ganger, var jeg fremdeles litt skeptisk til det faktum at den vil ha søttifem gram valmuefrø i. Jaja, tenkte jeg, og lot det gå. Det burde jo være en grunn til at de skal være i. Kaken hadde tross alt blitt kåret til ukens kake på klikk.no.

Dette trenger du:

4 sitroner
2 vaniljestenger
240 gram mykt smør
360 gram sukker
75 gram valmuefrø
540 gram mel
3 ts bakepulver
1,5 dl melk
8 eggehviter
400 gram melis
sitronsaft  og vann til melisglasurenOvnen settes på 160 grader (jeg stekte den på 150 grader varmluft, og resultatet ble akkurat slik jeg ønsket).

Først røres smør og sukker hvitt og luftig.

Så rives skallet av sitronene, type fint. Sitronene deles i to, og saften presses ut og samles i en bolle.

Vaniljestengene deles på langs med en tynn kniv. Deretter skrapes vaniljefrøene ut.

Bland sammen hvetemel og bakepulver.

Tilsett så vekselvis mel, melk, sitronskall, sitronsaft, vaniljefrø og valmuefrø til smør- og sukkerblandingen. Bland godt mellom hver tilsetning.

Ha røren i en stor bolle mens eggehvitene piskes luftige. Fold så massen inn i deigen.

Deigen has i en springform (26 cm) og stekes i 1,5 time før den avkjøles.

For å lage glasuren, varmes sitronsaften og vannet opp før melisen tilsettes. Tilpass til passe konsistens og smak før den has på kaken.

Til pynt er det fint med for eksempel sitronskall eller smeltet sjokolade.

Da jeg smugsmakte på deigen før jeg satte kaken i ovnen, var den så sur at det gjorde vondt. Allikevel var den akkurat passe sur da den kom ut igjen. Hurra!

Og ja, om jeg er like skeptisk til valmuefrøene nå som før jeg lagde kaken? Ja.  Neste gang skal jeg heller prøve med revet, mørk sjokolade. Det er nok helt fantastisk. Men hei, kaken var fantastisk god uansett!


11 kommentarer:

 1. mmmmm det så utrolig godt ut!! Og jeg som ikke har spist på en stund, og vært hos min mor og vasket ned huset i 5 timer, og med et glass rødt enn det jeg kanskje trengte i går fristet dette noe ubeskrivelig. Sitronkake er min favoritt <3

  SvarSlett
 2. Flink! Da er det velfortjent med kake, altså. Sitronkake er rett og slett fantastisk.

  SvarSlett
 3. Åhh, sitronkake er så goooodt! :D

  SvarSlett
 4. Indeed!
  Og så er det så perfekt i sommervarmen.

  SvarSlett
 5. kan vi bake denne i august, kjære Siri?

  SvarSlett
 6. Åh! Siri, spar litt til jeg kommer joggenes da! ;)

  SvarSlett
 7. Jeg stemmer for at vi baker den, Ronja! Gledermegallerede, hurra.

  Og Tove; jeg gav bort halve kaken til Karoline, så den er mystisk nok borte vekk. Ups! La oss lage noe annet digg på onsdag, hepp.

  SvarSlett
 8. Ronja og Siri!

  Kan vi ikke flytte inn i en 4-roms heller da?
  Jeg vil jo også ha!;)

  SvarSlett
 9. Ja, kan vi ikke gjøre det? Eller så kan du flytte inn på stua og vi kan ha hjertefester hele tiden! Kom og sov hos oss så lager vi skikkelig digg søndagsfrokost med presskannekaffe og blomster. Jeg kjenner at jeg gleder meg allerede :) Kjærlighet til dere begge!

  SvarSlett
 10. Nam! Åh, denne må jeg prøve meg på.

  SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?