lørdag 27. februar 2010

Siri baker biscotti

Herregud, tenkte jeg. Selv om jeg ikke kan dra til Berlin i dag og drikke kaffe, kan jeg kanskje gjøre noe annet som står på listen over ting jeg har lyst til å gjøre. Så jeg bestemte meg for å lage biscotti og ta bilder av dem sammen med det gamle porselensservicet jeg fant i det store, brune skapet hjemme. For når man er hjemme, finner man plutselig masse ting man ikke visste man hadde. Det likes.

Christopher Sjuve, som har skrevet om biscottiene på klikk.no, sier at det er noe av det enkleste bakverket han vet om. Jeg tror jeg vet om ting som er enklere å lage, men virkelig, vanskelig var det da ikke. Dessuten ser det ut som det er så mye mer arbeid enn det det er. Og det likes, det også.

Jeg glemte å telle hvor mange kjeks denne oppskriften holdt til, men det var akkurat så mange som jeg innbilte meg at jeg skulle lage:
 • 100 gram mykt smør
 • 2 dl sukker
 • Skallet fra én sitron
 • 4 dl hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 0,5 ts salt
 • 1 egg
 • 25 gram nøtter (jeg brukte valnøtter fordi det var det jeg fant i skapet, men pekannøtter skal tydeligvis være enda bedre)
 • 100 gram mørk sjokolade
 • To skvulper fløte
 • Litt pynt, type skivede mandler
Sett ovnen til 175 grader alleraller først. Jo, og så er det kjekt å sette smøret på benken slik at det vil innta en mer myk tilstand.

Rasp sitronskallet med et rivjern. Jeg hakket nøttene også, men det skal sant sies at jeg ikke vet om det var rett eller ikke, sånn biscotti-wise. Jeg syns det ble et fint resultat med små nøttebiter i da, så helt på tryne var det nok ikke.

Ha alle ingrediensene i en bolle (bortsett fra sjokoladen, fløten og mandlene, da). Kna det sammen til en fin deig med hendene som til slutt formes til et rektangel. Det kan være greit å ha litt vann på fingrene for at den skal holde seg sammen.

Stek deigen i 35 minutter.

Ta kjeksen ut av ovnen og skjær den i tynne skiver. Legg skrivene tilbake på bakepapiret, på siden, og stek dem i 15 minutter.

Avkjøl kjeksene samtidig som du lager sjokoladedyppen. Smelt sjokoladen i vannbad. Rør inn fløten så det blir en fin og blank saus. Dypp biscottiene i sjokoladen, eventuelt smør den på. Pynt med noen mandelflak, hvis du har lyst. Sett dem så i kjøleskapet så sjokoladen stivner.

Kanskje du har lyst til å lage litt kaffe? Rote rundt i skap og se om du finner noen fine kopper du ikke visste du hadde? Spise biscotti-kjekser som lager fin knaselyd og masse-masse smuler utover hele alle blondene på bordet, mhm?

4 kommentarer:

 1. Åh, fine bloggen, og fine koppen og fine oppskriften på kjeks eg må lage!

  SvarSlett
 2. Så hyggelig med finhet (:
  Kjeksene falt i alle fall i smak her i huset - plutselig var alle borte!

  SvarSlett
 3. Så nyyydelige bilder! Spesielt det med kaffekoppen - man er veldig heldig hvis slike dukker opp i kjøkkenskapet hjemme ;-D

  SvarSlett
 4. Takk, Anja!
  Jeg fant faktisk noen flere kaffekopper i går, i enda tynnere porselen, pluss en liten kanne som hørte til. Det er til å bli glad av, virkelig.

  SvarSlett

❦ Nature is a language, can't you read?