torsdag 10. november 2011

Siri baker engelkake

snart er det engeltid. kveldene blir mørkere, til og med i sør (men her er det ikke ordentlig mørkt før halv 6, mens det i nord blir skikkelig mørkt..litt tidligere). så blir det kaldere, morgenrim og snøfnugg. eller altså, det skjer snart. hittil virker det som om vinteren har tatt seg ferie litt lenger enn normalt. men avlyst, det er den nok virkelig ikke.

uansett; engeltid. julegateåpning og advent. hvite gater, snøfnugg som daler ned og skinner i lyset fra gatelyktene. førjulstid, forberedelser, hemmeligheter. innpakning av fine ting i mønstrete gavepapir og silkebånd. i år skal jeg dessuten bake julekaker. kanskje alle sortene, om jeg får tid. enn så lenge får det bli med engelkaken jeg bakte i april; den er like hvit, yndig og vakker som englene. det er sikkert derfor jeg kaller den engelkake. på amerikansk heter den noe som angel food cake, tror jeg. fun fact: etter litt rask googling, ser det ut som om engelkake i amerika og i england er to litt forskjellige ting. i amerika er det sånn som denne kaken; lett, luftig og hvit. i england består den av flere lag i forskjellige farger. det er litt moro.

du trenger til kaken;
 • 12 romtempererte eggehviter
 • 0.25 ts salt
 • 2.25 dl sukker
 • 3.5 dl melis
 • 2.25 dl siktet hvetemel
 • 1 ts vaniljeessens
til marengsen trenger du;
 • 2 romtempererte eggehviter
 • 3.5 dl sukker
 • 0.5 dl vann
 • 1 ss lys sirup
 • 1 ts vaniljeessens
 • revet kokos til pynt
ovnen kan du sette på 175 grader helt til å begynne med, hvis du vil.
1
så pisker du tykt skum av eggehviter og salt. eggene burde ha ligget i romtemperatur i minst én til to timer før du begynner med kakebakingen. da blir det nemlig mye lettere å piske dem til skum enn dersom de er kalde. eggeplommene kan du for eksempel bruke til å lage is til slutt; pisk plommene sammen med litt sukker og fløte (jeg husker jeg brukte skummet melk, og det ble sannelig is av det også) + ha oppi den smaken du vil (vaniljepulver, sjokolade, sitron-/appelsinsaft, tra-la-la).
2
husk forresten å bruke en helt ren bolle og rene visper. dersom det ikke er rent&pent, blir det nemlig ikke eggeskum. bare litt fett eller eggeplomme ødelegger alt. og da er det litt kjedelig å måtte skille 12 eggehviter fra eggeplommene en gang til. 
3
etter en del minutter ser skummet sånnher ut. shaky eggehviteskum. det er nesten litt ekkelt. tips: det går forresten av å ha oppi litt (1 ts til 1 ss) vineddik for at skummet skal bli enda stivere, men det går helt fint uten også.
4
så har du oppi litt og litt av sukkeret mens du fremdeles pisker rundt i skumblandingen. 
5
da blir skummet stivt og marengsaktig. og det er først nå det faktisk smaker godt. 
6
så har du i vaniljeessensen
7
måleskjeene mine har jeg forresten kjøpt på granit på grünerløkka, og det er veldig hyppig brukt. 
8
så vender du inn melis og hvetemel i marengsen. 
9
da faller nesten all luften ut av englene, men hvis man er så forsiktigforsiktig som mulig når man vender inn, er det fremdeles nok luft igjen til at kaken blir god og myk. 
10
ha deigen i en kledd springform og stek den midt i ovnen på 175 grader i 40-45 minutter. avkjøl på rist før kaken has ut av formen og over på et fat.
11
marengskremen bør ikke lages før kaken er så kald at den kan has rett på den når den er ferdig. eggehviter, sukker, sirup og vann has i en bolle som igjen plasseres over en gryte (= lag et vannbad, med andre ord). pisk til marengs (det tar lett 5-10 minutter) før du tar bollen vekk fra gryten.
12
da ser den sånnher ut. mmm, marengs. pisk inn vaniljeessensen, og pisk litt til i marengsen slik at den blir kald og full av deilig luft. 
13
så har du den over kaken. som er kald. som jeg allerede har sagt. 
14
og så litt kokos over..
15
hvit, deilig, myk og fantastisk engelkake. jo, og så er den jo ganske søt.
så kan man jo for eksempel servere den med friske bær ved siden av. 

2 kommentarer:

❦ Nature is a language, can't you read?